LHBTI+ organisaties en taxisector roepen op discriminatie te melden

Amsterdam, 15 mei 2023 – Een coalitie van LHBTI+ organisaties en de taxisector roepen passagiers op om discriminatie altijd te melden. Op 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie, lanceren zij hiervoor gezamenlijk een campagne. De LHBTI+ community heeft geregeld te maken met incidenten waarbij op basis van gender en geaardheid onprettige situaties plaatsvinden of ritten worden geweigerd. door melding te maken van incidenten kan er gerichter worden opgetreden door taxicentrales en apps.

De campagne ontstond uit een krachtenbundeling van meerdere partijen, nadat wederom veel klachten gehoord werden van personen uit de LHBTI+ gemeenschap over weigering van taxiritten, discriminatie en enkele gevallen van geweld. Naast verbetering van de mogelijkheden in verschillende apps en op verschillende websites om melding van incidenten kenbaar te maken, roepen verschillende organisaties nu de community op om altijd melding te maken indien iets misgaat. “Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn, niet alleen thuis maar ook daarbuiten. Het moet niet uitmaken wie je bent of hoe je eruit ziet. Genoeg is genoeg, veiligheid NU!”, aldus Jerrol Marten van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

“Als we data verzamelen, kunnen we ook effectief actie ondernemen om mensen aan te pakken als het fout gaat”, aldus Danielle Jiskoot, cofounder van The Diverse Agency. “Het zwaartepunt ligt bij de taxisector om actie te ondernemen, maar we willen graag dat mensen de macht kunnen grijpen over wat er gebeurt door officieel melding te maken van incidenten. Met die gegevens weten we precies bij wie, hoe en wanneer we in actie moeten komen om te zorgen dat iedereen zich veiliger voelt in het taxivervoer.”

“In 2022 waren er 71 meldingen van discriminatie op basis van seksuele geaardheid in Amsterdam. Deze melding vinden met name plaats in de buitenruimte en in de eigen buurten van de melders. Hoewel er geen gegevens van meldingen in het taxivervoer zijn, is het bekend in de community dat dit voorkomt. Daarom is het belangrijk dat incidenten worden gerapporteerd zodat ook hier een duidelijk beeld van ontstaat en er gerichter actie ondernomen kan worden.

“Ongeacht wat de klacht ook is, het is altijd belangrijk om deze te melden. Eigenlijk zijn onze passagiers de mystery guests die ons kunnen helpen om de dienstverlening betrouwbaarder en veiliger te krijgen. Helaas denken veel mensen dat er niets gedaan wordt met de meldingen, maar elke melding wordt met de betrokken chauffeur besproken en daar hoort altijd een maatregel bij.” Hedy Borreman, Directeur TCA.

“Iedereen heeft recht op een veilige rit, ongeacht je afkomst, gender, religie, op wie je valt of hoe je je kiest te kleden. Wij staan pal voor de vrijheden van alle gebruikers van onze app en treden op wanneer deze worden aangetast. Daarom roepen wij de community op om alle incidenten te melden.” Eveline Sijbrandij, Head of Netherlands, bij Uber.

De coalitie bestaat uit Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, The Diverse Agency, MEIJT., Gemeente Amsterdam, Taxi Centrale Schiphol, The Queer Agency, Club Church, Gaykrant, Taxi TCA, Staxi.nl, Hun.nu,
Uber en OutTV. Van 17 mei tot 24 zal de campagne te zien zijn rond de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en gedurende een maand op sociale media. Meer informatie op www.meldjerit.nl.

2 Comments

 • Wim Coenen
  Posted 20 september 2023 14:31 0Likes

  De actie “Een veilige rit voor iedereen.” is een heel goede actie.

 • Wim Coenen
  Posted 20 september 2023 14:34 0Likes

  De actie “Een veilige rit voor iedereen.” is een heel goede actie.
  Waar de samenwerking van de verschillende organisaties toe heeft geleid vind ik prachtig.

Leave a comment