coming-outdag: 11 oktober πŸ³οΈβ€πŸŒˆ We vieren dat iedereen zichzelf mag zijn!

Uit de kast komen, de coming-out, het moment dat jij uitkomt voor je geaardheid of je genderidentiteit. Voor veel mensen is dit een belangrijk moment in hun leven. Sinds 1988 wordt de coming out jaarlijks gevierd op 11 oktober: coming-outdag. In deze Gayducation duiken we in de geschiedenis van deze dag en hoe deze naar ons land gekomen is.

De eerste coming-outdag

Op 11 oktober 1988 werd de allereerste coming-outdag gevierd in de Verenigde Staten. Dit is precies één jaar na de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights. Daarin liepen actievoerders mee om te demonstreren tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof. In deze uitspraak erkende het hooggerechtshof de rechtmatigheid van een verbod op sodemie (homoseksuele handelingen). Ook het tekort aan politieke aandacht voor de AIDS pandemie gaf aanleiding voor deze mars. Aanwezige handhavers schatten de opkomst ronde de 750.000 demonstranten. De mars was een groot succes en ging de geschiedenis in als “The Great March”.

Rob Eichenberg, oprichter van de zelfhulpgroep The Experience, en Jean O’Leary, directeur van de National Gay Rights Advocates (NGRA), kwamen op het idee om dit succes te vieren. Het kantoor van de NGRA werd het hoofdkwartier van de National Coming Out Day. Als gevolg hiervan vierden 18 staten in de VS op 11 oktober 1988 de allereerste coming-outdag.

Coming-outdag in Nederland

Ook in Nederland werd coming-outdag een nationale feestdag. Ronald Plassterk, voormalig minister van Onderwijs, Cultuur, en Wetenschap, wilde de regenboogacceptatie in Nederland verbeteren. Daarom riep hij in 2009 coming-outdag uit in Nederland. In tegenstelling tot Gay Pride vieren we op deze dag geen groot feest. Desondanks organiseren jongeren- en regenboogorganisaties verschillende lokale activiteiten. Ook verschillende gemeenten en organisaties hangen op deze dag de regenboogvlag uit om hun steun aan de regenbooggemeenschap te tonen.

Keith Haring

In 1988 heeft kunstenaar Keith Haring een prent getekend ter ere van de eerste coming-outdag. Sindsdien wordt deze prent als symbool voor deze dag gebruikt.

Leave a comment