Hoe een meisje van veertien mij de betekenis van Pride leerde

Wat blijft er dit jaar over van Pride? In deze column vraagt Edwin zich af wat Pride voor hem betekent en heeft hij een belangrijke oproep voor jullie.

Waarom Pride nodig is bewijst het geweld van afgelopen week tegen de veertienjarige Frédérique, die in elkaar getimmerd werd omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje is. Het waaróm werd deze week weer pijnlijk duidelijk. Maar de eveneens jaarlijks terugkerende vraag wat Pride eigenlijk betekent, kan ik dit jaar maar moeilijk beantwoorden.

Ieder jaar bekruipt mij een euforisch gevoel dat ik associeer met Pride. Als ik zie hoe de Pride-baniers wapperen in de stad, nieuwe kleren koop voor Milkshake en mij stoor aan het pinkwashen van sommige merken, de straatfeesten bezoek en mijn ouders zie meefeesten met mijn vrienden, een van de geweldige tentoonstellingen bezoek, of vanaf een boot kijk naar de botenparade, dan ben ik trots dat ik dat allemaal kan doen en ervaren. In vrijheid. Dat betekent Pride voor mij: trots zijn in vrijheid.

Alleen dit jaar heb ik dat Pride-gevoel niet. Misschien komt het omdat ik me echt verheugd had op Milkshake en het wéér niet doorgaat, of omdat ik me niet in de gezelligheid van het feestgedruis kan storten. Maar waarschijnlijk komt het doordat de vrijheid die ik vanzelfsprekend vind voor het eerst in mijn leven echt beperkt is. Alleen, betekent geen vrijheid dan ook geen Pride-gevoel? Is vrijheid een voorwaarde om trots te kunnen zijn? Zonder vrijheid, geen Pride?

Het antwoord waar ik naar zocht kreeg ik deze week van Frédérique. Met haar reactie liet zij zien wat Pride betekent: onder álle omstandigheden jezelf durven zijn en anderen met respect behandelen. Je bepaalt namelijk zelf hoe jouw Pride eruit ziet. Dat maakt dat onze Pride onze vrijheid is en niet andersom. Je kan Pride hebben in vrijheid, maar zult nooit vrij zijn zonder Pride.

Daarom, lockdown of niet, kijk ik niet alleen naar de regenboogvlaggen in de stad, maar ik tel ze ook, koop een Pride-shirt waarvan de opbrengst wél naar een goed doel gaat (zoals die van Meijt waarmee je dak- en thuisloze regenboogjongeren steunt), ga ik zaterdag alsnog naar het Westerpark voor mijn eigen Milkshake, maar bovenal ben ik trots om te zijn wie ik ben en laat ik anderen zijn wie zij willen zijn. Want wie Pride heeft is vrij… altijd en overal!

Ik roep iedereen die dit leest op om te delen wat Pride voor jou betekent, dan blijven we elkaar inspireren en kunnen we het Pride-gevoel aan elkaar doorgeven! #HappyPride #uitdekastenvandestraat #ikbenwieikbenenjijmagzijnwiejijwilzijn

Edwin Goldman is filmproducent, schrijver en oprichter van Goldman Film.

Leave a comment