De progress vlag: Een meer inclusieve pride vlag! 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

De regenboogvlag is al decennia lang hét symbool van de LHBTI+ beweging. Toch zien we in de laatste jaren steeds vaker een nieuwe variatie op deze vlag: de progress vlag. Deze vlag, ontworpen door Daniel Quasar, kenmerkt zich met een 5-kleurige chevron. Daarmee legt Quasar de nadruk op inclusiviteit binnen de regenbooggemeenschap. De bruine en zwarte strepen syboliseren namelijk de mensen van kleur in de gemeenschap. Terwijl de roze, blauwe en witte strepen zijn afgeleid van de transgender pride vlag. Dit symboliseert de inclusie van transgender leden van de gemeenschap.

Bestel jouw eigen progress vlag in de MEIJT. webshop!

De Regenboogvlag

De originele regenboogvlag werd ontworpen door Gilbert Baker. Deze werd voor het eerste gevlogen tijdens de San Francisco Gay Freedom Day Parade in 1978. Tot die tijd was de roze driehoek het symbool van homoseksualiteit. Er was een grote behoefte aan een nieuw symbool voor de LHBTI+ beweging, omdat de roze driehoek een slechte naam had gekregen in de Tweede Wereldoorlog. Het originele ontwerp had 8 strepen, elk een andere kleur en betekenis. Dit waren:

de pride vlag

Het originele 8-kleurige ontwerp van de regenboogvlag.

  • Roze als symbool voor seks
  • Rood als symbool voor leven
  • Oranje als symbool voor genezing
  • Geel als symbool voor zonlicht
  • Groen als symbool voor natuur
  • Turquoise als symbool voor magie en kunst
  • Indigo als symbool voor sereeniteit
  • Violet als symbool voor spirit

In latere jaren werd de roze kleur niet meer gebruikt, omdat de stof in deze kleur niet langer beschilbaar was. Ook de turqoise en de indigo streep werden samengevoegd in een enkele blauwe streep om een even aantal strepen te behouden. Het resultaat was de 6-kleurige regenboogvlag die we vandaag kennen.

De Progress Vlag

de progress vlag

De Progress Vlag uit de MEIJT. webshop.

In 2018 werd de progress vlag ontworpen door Daniel Quasar. Deze vlag is een uitbreiding van de regenboogvlag, maar legt de nadruk op inclusiviteit en progressie. De roze, witte, en blauwe strepen van de 5-kleurige chevron symboliseren namelijk de transseksuele en non-binaire leden van de gemeenschap. Daarnaast symboliseren de bruine en zwarte strepen de leden van kleur. Quasar benoemt dat de bruine en zwarte strepen ook dienen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van AIDS.

De 5-kleurige chevron in de progress vlag wijst als een pijl naar rechts als symbool voor voorwaartse beweging. Tegelijkertijd is deze chevron aan de linkerkant geplaatst als symbool voor de progressie die nog gemaakt moet worden.

Leave a comment