Gefeliciteerd met je felicitatie!

Wie Edwin langer kent, weet dat hij een haat-liefdeverhouding met social media heeft. Deze keer windt hij zich op over het posten van felicitaties via Instagram Stories: gefeliciteerd met je felicitatie. 

Gefeliciteerd worden met je verjaardag is altijd leuk. Behalve als mensen het te vroeg doen (dus voordat je écht jarig bent), anders brengt het ongeluk. Dat zei mijn Indonesische oma altijd. Na je verjaardag kan wel, al ben je technisch gezien dan wel 364 dagen te vroeg, maar daar zei ze nooit wat over. Verjaardags-etiquette.

Vroeger, voor de komst van de asociale media, zei iemand dan “Gefeliciteerd!” en jij “Dankjewel!” en daar bleef het dan bij. Of de felicitatie kwam in de vorm van een ‘wenskaart’ (weet Gen Z nog wat dat is?) met een briefje van tien erin verstopt via de post. Die zette je dan ergens neer om de kaart na een half jaar in een schoenendoos onder je bed te tyfen.

Maar wat degene die je feliciteerde niet deed was feliciteren met een megafoon in zijn (of haar of hun) hand zodat de hele straat het kon horen, of dat je tante (die van de kaart met dat tientje erin) een advertentie plaatste in de regiobode zodat het hele dorp haar felicitatie kon zien. Laat staan dat je dan je moeder ging bellen om te vertellen dat je beste vriendin je gefeliciteerd had of dat je de kaart (zonder het tientje erin) doorstuurde naar je ex om te laten zien dat je nog altijd relevant was in het leven van andere mensen.

Kan íemand mij uitleggen waarom we elkaar dan tegenwoordig for fuck’s sake wel feliciteren in onze Instagram Stories? In onze EIGEN Stories? Dus: mijn beste vriend is jarig en ik post daarom een foto van een super magisch moment dat ik met hem heb beleefd tijdens Bungalup (ik was een prins en hij een prinses en we ging trouwen, joe!) en typ daar dan bij “Happy Birthday to my bestie Princess!” En vervolgens gaat hij deze felicitatie (het is nog verschrikkelijker dan een appje) ook nog posten in ZIJN Stories!

Maar het kan nóg onpersoonlijker en irritanter. Als degene die feliciteert eigenlijk een andere agenda heeft. Zoals kontlikken. Story: Vage foto van een avondje stappen met “OMG ik heb zoveel bewondering voor deze persoon die ik een keer tegenkwam in de Exit! Jij bent zooo fantastisch en zooo’n goeie barman OMG!” En dan na een uur in een DM aan de barman: “Hey Boo! Heb je m’n felicitatie gezien?! Love you long time! Cunextime@Exit!” om nog even passief agressief te vragen waarom hij nog geen repost van deze felicitatie heeft gedaan.

Stelletje aandachtsgeile narcisten. Bel elkaar gewoon op en als dat niet gepast is, dan hoef je de ander überhaupt niet te feliciteren! #asocialemedia #mijnietbellen #maarwelopmijnverjaardag

Edwin Goldman is filmproducent, schrijver en oprichter van Goldman Film.

2 Comments

  • Mientje
    Posted 28 juni 2021 07:34 0Likes

    Wat een bittere blog 😐 wie heeft deze man pijn gedaan?

  • Mrkaastomaat
    Posted 3 juli 2021 21:50 0Likes

    OK boomer

Leave a comment