IN.GESPREK.MET: OSCAR.HAMMERSTEIN

Eerst krijgt hij te horen dat hij besmet is met het – toen dodelijke – hiv-virus. Dan wordt hij opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld. Daarna wordt zijn goede vriend, Pim Fortuyn, vermoord. MEIJT. gaat in gesprek met Oscar Hammerstein over de drie belagrijkste momenten in zijn leven. Deze beschrijft de advocaat zijn boek, ‘Ik heb de tijd’.

In ons gesprek met Oscar Hammerstein spreekt hij over een ‘tweede coming out’. Hiermee omschrijft hij hoe sommige mannen in de jaren ’80 twee keer uit de kast kwamen. Namelijk, de eerste keer als homoseksueel, en de tweede keer als hiv-positief. De heimelijkheid waarmee dit gebeurde leidde soms tot ongemakkelijke situaties. Bijvoorbeeld op begrafenissen. De vriend van een overleden bekende van Oscar Hammerstein moest tijdens de dienst achteraan zitten. Zijn familie wilde er namelijk niet voor uitkomen dat hij homo was.

In juli 1988 krijgt Oscar Hammerstein zelf te horen dat hij besmet is met het hiv-virus. Vervolgens besluit hij gezond te leven en veel te sporten. Zodoende zet hij alles op alles om te overleven. We willen graag weten hoe deze ervaring zijn leven heeft beïnvloed. Daarom spreekt Beer Swildens met Oscar Hammerstein over de lhbt-community in de jaren ’80.

In New York heeft Oscar Hammerstein zijn grootste meevaller te danken aan zijn naam. Toen hij een levensreddens medicijn nodig had, maar dat niet kreeg. De apotheker zei namelijk dat dit medicijn bedoeld was voor Amerikanen. Toen Oscar Hammerstein kon aantonen dat hij daadwerkelijk de naamgenoot was van de schrijver van ‘The Sound of Music’, kon hij de medicatie moeiteloos meenemen.

Ook déze aflevering van ‘In gesprek met’ wordt afgesloten door een muzikaal optreden van kleinkunstenaar en caberatier Gavin Reijnders.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk hierboven de video ‘In gesprek met Oscar Hammerstein’. Kijk je liever op YouTube? Klik dan op deze link.

1 Comment

  • Remco
    Posted 28 maart 2021 10:36 0Likes

    “Das war ein Hause, und das war ein Hause” 😂😂😂😂

Leave a comment